Inkijk in mijn dag (NL)

Van de ene op de andere dag confronteerde COVID-19 mij – en zovele anderen – met een nieuwe realiteit. Zonder perspectief dook ik erin. Ik vond houvast in een strakke dagindeling. Misschien was dat wel de manier om mijn hoofd boven water te houden in deze storm.
Nu we de crisis (hopelijk) achter ons kunnen laten, is het tijd voor een inkijk in mijn intussen doordeweekse coronadagen.

7 u.
Ik sta op, maak me klaar en ontbijt met versgeperst fruitsap. Dag na dag zorgt mijn echtgenoot Bernard voor mijn vitaminen en voor een heerlijke meeneemlunch. Niet alleen ik mag genieten van zijn kookkunst. Elk weekend kookt hij ook met veel liefde en smaak voor de kinderen en hun pleeggezinnen in de buurt. Bubbel-catering.

7.45 u.
Baantjes trekken in het zwembad kan niet meer sinds het begin van COVID-19. Om in beweging te blijven, wandel ik mij elke ochtend een weg naar het ziekenhuis. Wie mij kent, weet dat ik op hoge voet leef: hakken en een mantelpak horen bij mijn gewone outfit. Maar COVID-19 is niet gewoon. Wandelingen en hectische dagen laten zich handiger leven op sneakers en in vlotte kleren. Ik werd dus een beetje een andere mens aan de buitenkant. Maar nu we stilaan terugkeren naar gewoon, plan ik ook weer een outfit-ommekeer.
Vanaf dag één wist ik: ik wil mijn verhaal van deze crisis vasthouden en delen met de wereld. Elke dag telefoneer ik dus tijdens mijn wandeling met Marlies. Ik praat, zij luistert en geeft woorden aan mijn verhaal. Na een gesprek voel ik telkens hoe mijn gedachten helemaal rond zijn. Dat werkt louterend.
Soms bel ik ook nog met iemand anders. Om bij te praten en even de draad van het leven op te pakken.

8.30 u.
Aankomst in het ziekenhuis zonder zoenen of omhelzen. Maar een hartelijke goeiedag kan nog wel. Gelukkig maar. Ik zet mijn picknick fris (altijd) en verras mijn hoofdarts, Kenneth Coenye, met een warme croissant (soms). Krachtvoer voor drukke dagen.
Met een koffie installeer ik me aan mijn computer en start de teams op.

9 u.
Tot enkele weken geleden begon op dit moment onze dagelijkse crisiscel. Sinds de opstart van de consultaties werd het moment verlaat en de frequentie verlaagd.

10 – 19.30 u.
Ik duik volop in mijn dag in de kliniek, op alle fronten en achter de schermen, met collega’s en ziekenhuispartners. Dagen vol organisatie en overleg maar ook vol gedeelde emoties. Van solidariteit en betrokkenheid. Van angst en veerkracht. Van vertrouwen en dankbaarheid. En gelukkig ook van zottigheid en vreugde nu en dan.

Tussen de plooien van de drukte door hoor en proef ik mijn gezin. Ik bel met Emma en haar pleeggezin. Emile belt me. De liefde van mijn echtgenoot gaat tijdens mijn picknick door de maag. En stipt om 19.07 u. bellen Arthur en tante Katelijne. De eerste vraag: ‘Is Kenneth daar?’
Er zijn nog zekerheden in het leven.

19.30 u.
Als het me tussendoor nog niet is gelukt, neem ik nu het filmpje op voor mijn blog.
En vóór 20 u. probeer ik een punt te zetten achter mijn dag in de kliniek. Daar zit ook de sluiting van de hoofdingang voor iets tussen. Zo bespaar ik mezelf een omweg.
Ik wandel naar huis langs een andere weg dan ‘s ochtends. Zodra de kinderen daar weer op me wachten, zal deze gewoonte tot het verleden behoren. Dan brengt de fiets of de auto me weer sneller thuis, bij hen.
Tijdens de wandeling doe ik een praatje met Marlies en met Patrick, de voorzitter van onze Raad van Bestuur. Om 20 u. neem ik onderweg het applaus voor de zorg in ontvangst. Zo gaat dat nu al weken, maanden zelfs.

20.45 u.
Bernard en ik praten bij bij een heerlijk avondmaal dat hij voor ons klaarmaakt.
Met een venkelthee en yoghurt met verse frambozencoulis nestel ik me voor de televisie voor een aflevering van The Crown. Of twee.
Om me nadien in slaap te lezen met een goed boek.
En zo gaat de dag over in de nacht.
En de nacht weer in een nieuwe dag.
Binnenkort zullen mijn dagen anders zijn. Niet gewoner, maar anders.
Met minder COVID-19-onvoorspelbaarheid.
En met kinderen voor en na en dicht bij mij.

Vous souhaitez lire ce texte en français ? Vous pouvez le faire ici: ‘Un regard sur ma journée‘.

2 antwoorden op “Inkijk in mijn dag (NL)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.